Bocken, van Bocken naar Bokken

In de diverse inschrijvingen in Kessenich Belgie, werd de naam geschreven als Bocken. De meeste inschrijvingen gevonden in Nederland waren hetzelfde, met uitzondering van de kinderen uit het huwelijk tussen Leonard Bocken en Gertrudis van Deur.

Twee generaties Bocken die huwden in Kessenich
Vader Reneirus met Johanna Theunissen in 1767 en zoon Leonardus met Gertrudis van Deur in 1792
Afbeelding uit de index van het doopregister parochie St Martinus, Kessenich. Hier werd de naam nog als Bocken geschreven.

Uit het huwelijk Bocken-Deur zijn zover vijf kinderen bekend, die voor spreiding van de naam in Nederland zorgen. Een kind kwam jong te overlijden in Kessenich, de anderen trokken weer naar Nederland. Opmerkelijk is dat bij deze en de daarop volgende generaties de naam veranderde in Bokken.

Zoals elders geschreven werden namen vaak in-geschreven zoals zij klonken, of in sommige gevallen kon de persoon zelf niet schrijven en wist dus niet hoe de juiste spelling was. Zo ook bij overlijdens aktes, de aangifte werd vaak gedaan door buren of bekenden, die dan weer niet precies de juiste geboorte datum of leeftijd wisten, of wie de ouders waren.

Dit laatste is te zien bij de onderstaande overlijdens akte van Renier Bocken, overleden in Herten, waar de vader Wilhelmus werd genoemd. Men wist het gewoon niet zeker!

Overlijdens akte Johanna Bokken 1863 in Thorn
Overlijdens akte Petrus Martinus (Pieter) Bokken 1867 in Thorn
Overlijdens akte Renier Bokken 1876 in Herten.
Ook de naam van de vader werd door onbekendheid foutief ingeschreven als Wilhelmus.
Overlijdens akte Joannes Mathijs Bokken 1884 in Neeritter

Uiteraard zijn alle bovengenoemde namen weer terug te vinden in de database, bereikbaar via het menu bovenin, maar de generaties na de bovengenoemde namen zullen gezocht moeten worden onder Bokken, met de veranderde spelling!

1 thought on “Bocken, van Bocken naar Bokken

  1. Geachte
    Bedankt voor dit mooie overzicht in de tijd die de transitie van de naam Bokken naar Bokken.
    Hetzelfde gebeurde ook in Tongeren waar Bocken uit Stokken verhuisde naar Tongeren. Zijn eerste 2kinderen geboren in Stokken als Bocken en de 3 volgende kinderen geboren te Tongeren als Bokken.
    Idem Bocken uit Valkenburg die emigreren naar Luik en waar de naam wijzigt in Bokken.
    Groeten

Leave a Reply

Your email address will not be published.