Nootdorp

De geschiedenis van de gemeente Nootdorp is eeuwen oud. Het zou te ver gaan om hier een vollledige beschrijving neer te zetten, daarvoor kan men beter kijken op de site van de Nootdorpse historische vereniging die men kan vinden door op deze link te klikken: http://www.noitdorpsche-historien.nl
Lange tijd werd er vanuit gegaan dat de oudste generaties van Lier in Nootdorp woonden. Het was het echtpaar Pieter van Lier en Cornelia Haans, dat volgens oude aktes aan de Veenweg woonden, maar de generaties daarvoor kwamen van verder weg.

Toch neem ik een stukje over Nootdorp op, omdat hier diverse generaties leefden, woonden en werkten.
De Veenweg zal er ongetwijfeld in de tijd dat onze voorouders er leefden heel anders uitgezien hebben als de onderstaande foto, genomen tijdens een bezoek aan Nederland. Ik wilde zelf zien waar onze voorouders vandaan kwamen.

Korenmolen Windlust is de naam van de molen in Nootdorp. De molen is tegenwoordig een rijksmonument en staat aan de rand van de bebouwde kom van Nootdorp, langs de weg van Nootdorp naar Pijnacker.

Deze stellingmolen werd oorspronkelijk in 1781 gebouwd in Delft. In 1885 werd de molen verkocht aan een Nootdorpse molenaar.
De molen werd uit elkaar genomen, naar Nootdorp vervoerd, en aldaar weer in elkaar gezet.

Nadat de molen bijna 40 jaar niet meer gedraaid had, kon hij, na een flinke restauratie, op 29 mei 1989 weer feestelijk in bedrijf worden gesteld, zoals te zien op de foto hierboven.
Meer informatie over deze molen op de site van de Stichting Vrienden van de Windlust te Nootdorp. 

Aan de Veenweg ligt ook de Bartholomeus kerk. Achter de kerk, op enige minuten lopen, ligt het kerkhof van de gemeente/parochie. Het is slechts een klein kerkhof, maar de ligging is werkelijk schitterend. Een aantal van onze voorouders hebben hier een laatste rustplaats gevonden.

De eerste (lucht) foto onder laat de ligging van het kerkhof zien, links bovenin, achter de vijver. Het is werkelijk een oase van rust, en de wandeling van de kerk (op de voorgrond) naar het kerkhof is op zich al de moeite waard.

Het (kleine) kerkhof achter de kerk, een oase van rust

Meer info over de kerk is te vinden op: http://rijksmonumenten.nl/monument/516024/sint-bartholomeuskerk/nootdorp/