van Mierlo

Oorsprong familie van Mierlo

Nadat ik eenmaal besmet geraakt was met het genealogie virus bij het uitzoeken van de naam Rooders, ging ik verder met de naam van Mierlo. 
Ik was in die tijd gehuwd met een van Mierlo, en besloot deze naam ook maar eens wat uit te diepen. Mijn onderzoek begon in Maarheeze, de plaats waar ik toen woonde. Na ongeveer een jaar onderzoek, bleek dat de naam van Mierlo zich echter veel verder spreidde dan ik verwacht had. Ik sprak met echtparen die niet van elkaar wisten dat zij enige generaties terug aan elkaar verwant waren, en kreeg als “waarschuwing” dat het uitzoeken van deze familienaam een “onbegonnen werk” zou zijn.

Besmet en eigenwijs als ik was, zocht ik echter verder. Mijn onderzoek beperkte zich voor jaren tot Maarheeze, Soerendonk, Sterksel en Gastel, en het werd aardig compleet. Toen ontving ik een mailtje van Hans van Mierlo, die al jaren onderzoek deed naar alle van Mierlo’s in Nederland. Met zijn hulp, en het uitwisselen van wat gegevens kon ik de stam in Maarheeze terug voeren tot in 1600. Voor mij was het verder een afgedane zaak, het onderzoek naar de van Mierlo’s binnen de huidige gemeente Cranendonk was zover compleet, en alle personen staan in de database.

De stam waar de families van Mierlo in de database vanaf stammen is die van Andreas Antonissen. Deze werd geboren rond 1600 in Mierlo, en dat is dan tevens de oorsprong van de naam van Mierlo.

Andreas krijgt een zoon, Antonius Andreas. Achternamen werden nog niet echt gebruikt in die tijd, en men werd gewoonweg naar de vader vernoemd als verwijzing. Antonius Andreas huwt in 1675 in Mierlo met Margaretha Govaerts. 
In 1677 wordt zoon Antonie Driessen van Mierlo geboren. Driessen, dus naar vader Andreas vernoemd. Daarna vertrekt Andreas naar Maarheeze, waar nog voldoende ruimte was om met wat landbouw een bestaan te garanderen.

Antonie Driessen van Mierlo groeit op in Maarheeze huwt later aldaar met Theodora Driessen, en vanwege het feit dat hij van Mierlo afkomstig was kreeg hij voortaan de achternaam van Mierlo mee. 
 
Daarmee vangt in het begin van 1700 een grote tak van Mierlo aan, die tot op vandaag de dag in en rond Maarheeze bestaat. Zeker is daarmee ook, dat alle van Mierlo’s nu in de gemeente Cranendonk woonachtig, aan elkaar verwant zijn.
Ook andere namen die in die tijd (voor 1800) in Maarheeze veelvuldig voor kwamen, zoals Boelens, Groenen, Praets, Smits, van den Seylberg, van de Weegh, van Kessel en enkele anderen, zijn door de jaren onlosmakelijk met de naam van Mierlo verweven en verbonden. 
 
Voor de uitgebreide familesite van Mierlo, met veel meer informatie, klik hier op Hans van Mierlo verdere gegevens in de personen en foto database