Alberta van Lint 1907 – 1998

Alberta Antonia van Lint was mijn grootmoeder aan moeders zijde, hierboven op jonge leeftijd. Zij werd geboren op 11 juni 1907 in Delft.

Zij was het 7e kind in het grote gezin van vader Piet van Lint en moeder Greet Mingels.

Op 26 jarige leeftijd huwt zij in Den Haag met Marinus Rooders en in totaal kregen zij drie kinderen, te weten twee dochters en een zoon:

1.    Berendina
2.    Marinus
3.    Alberta Antonia

Zij wonen dan in de van Swinden straat, in een soortgelijke etage woning als haar ouders hadden. Voorkamer, achterkamer en een alkoof daartussen. Toilet was op zolder, en wassen gebeurde in een teil in de keuken.

In 1955, de oudste dochter Dien was toen al gehuwd en woonde schuin onder hen, maakte zij een misstap op de trap toen zij onderweg was naar haar dochter. Resultaat; een zwaar beschadigde knie en zij eindigde in het ziekenhuis. Daar werden verkeerde diagnoses gesteld, operaties volgden, weer naar huis, en opnieuw naar het ziekenhuis voor meer operaties.
Het eindresultaat van deze knoeiboel was dat zij eindigde met pennen in het been en een knie die niet meer kon scharnieren. Haar hele verdere leven heeft zij met een “stijf gezet” been rondgelopen, maar gelukkig kon ze in ieder geval nog lopen.

Haar echtgenoot, Rinus, (Marinus Rooders) werd in de tweede Wereld Oorlog weggeroepen om arbeid te verrichten in Frankrijk, Gelukkig keerde hij na de oorlog heelhuids terug, en kon het gezin de draad van een normaal bestaan weer oppakken.

De kinderen trouwden, verlieten het huis aan de van Swindenstraat, Dien eerst in dezelfde straat, en later in de Joubertstraat. zoon Rinus ging naar Rijswijk, en dochter Bep  naar de Winburgstraat (aan de LaRey weg).
In 1967 maakte dochter Bep plannen om naar het verre Limburg te verhuizen. Dit vanwege gezondheidsproblemen met hun jongste dochter. Voor het echter zo ver was, sloeg het noodlot op een verschrikkelijke manier toe.

Echtgenoot Rinus, die toch al een aantal jaren wat gezondheids problemen kende stierf vrij onverwacht na een kort ziekbed op 57 jarige leeftijd op 27 juli 1967.

Naast het verdriet rees ook de vraag hoe dat allemaal nu verder moest. 
Dochter Dien had het druk met haar eigen vijf kinderen en dochter Bep zou zo ver weg gaan wonen?
Gelukkig herstelde zij zich snel, en verliet het oude huis om te gaan wonen in een “beneden” huis aan de Spiegelstraat. Daar woonde ze nog een aantal gelukkige jaren, maar op uitnodiging van dochter Bep en schoonzoon Frans liet zij zich inschrijven in het bejaarden tehuis Marishof in Maarheeze waar Frans chefkok was en zij in 1974 waren gaan wonen.
Daar had ze wel oren naar! Verzorging, dicht bij de jongste dochter en de kleinkinderen, en weg uit Den Haag dat wel erg veel begon te veranderen.

Gelukkig komt daar al vrij snel een mooie kamer vrij, en verhuist zij naar het rustige Brabant. Zij slijt daar een aantal rustige jaren, maakt vrienden, bezoekt haar broers en zusters en maakt verzorgde uitjes.
Zij ziet de kleinkinderen opgroeien, en ook de achterkleinkinderen geboren worden.

Zo wordt zij in goede gezondheid 80 jaar, en ter ere van die gelegenheid werd de foto boven gemaakt.
Maar kort daarna beginnen de ouderdomsverschijnselen toe te slaan, en gaat het vrij snel bergafwaarts.
Zij beland verschillende malen in het ziekenhuis, meestal vanwege een valpartij, en steeds denkt de familie afscheid te moeten nemen omdat het de laatste keer zal zijn.

Maar iedere keer krabbelt ze er toch weer boven op. Ze wordt na elke opname wel steeds een stukje meer fragiel, maar haar tijd is nog niet gekomen.

Op het laatst kan ze bijna het bejaardenhuis niet meer uit, maar met twee dochters dichtbij, Dien is intussen ook naar Brabant verhuisd, en de kleinkinderen ook niet te ver weg krijgt ze toch op haar kamer een hoop aanloop en gezelligheid.

Februari 1998.
 
Alberta, ligt in coma in haar kamer in het bejaardenhuis, waar zij eens zo graag naar toe wilde. Ziij heeft al lang geleden de strijd willen opgeven, maar haar tijd was nog niet daar. Nu is die tijd dichtbij. Ze reageert al niet meer op prikkels, neemt geen voeding meer tot zich, en wacht op het einde.

De familie houdt al sinds een paar dagen dag en nacht wake. Het is de nacht van zaterdag op zondag, 28 februari naar 1 maart.
 
Op dat moment zijn Christien en Frans de kinderen van dochter Bep aanwezig. De hele avond al hebben zij samen wat gepraat, regelmatig eens naar oma gekeken, en het verzorgend personeel dat regelmatig langs kwam, binnen gelaten.
 
De adem van de dood hangt eigenlijk al als een geladen wolk in de kamer, en iedereen weet ook wel dat het niet lang meer kan en ook niet mag duren.

Om 20 minuten over 12, de nacht van 1 maart 1998 blaast zij haar laatste adem uit, en wordt de familie gebeld die al heel snel ter plaatse is.
 
Donderdag 5 maart werd zij op het kerkhof in Maarheeze naar haar laatste rustplaats gebracht. Zij werd 91 jaar.

Als laatste hieronder een oude foto van Marinus Rooders en Alberta Antonia van Lint.
De foto is gemaakt rond de verloving, en dateert van rond 1930.

Leave a Reply

Your email address will not be published.